NYÁR - GRILL - EPER

2016. június 7., kedd



Most van itt az igazi eper ideje! Jöhet minden mennyiségben, gazolás közben szájbakapkodva vagy csirkemarinádként a grillhez. A mi kis szamócáink észrevétlen vertek tanyát pár év alatt a fűszerkert szélén és idén a gusztustalan, zombinyálkás ostoba csigák is nagylelkűen megkegyelmeztek nekünk és a szamiknak. Ha már nyár akkor persze grill is, csirkeszárnnyal, ragacsos kezekkel, barátokkal, ideje megnyitni a szezont. Ezennel meg is nyitom. 

HOZZÁ: 16 db tisztított, szárnyvégeitől megszabadított, szobahőmérsékletű csirkeszárny, só
BBQ marinádhoz: 60 dkg inkább apró szemű, érett, friss eper, 2 evőkanál kókuszolaj, 2 evőkanál nádcukor, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 zöldcitrom leve, ½ teáskanál só, ½ teáskanál őrölt chilipehely
Avokádós mártogatóhoz: 1 érett avokádó, 1 evőkanál natúr joghurt, 1 gerezd fokhagyma, összezúzva, 1 zöldcitrom leve, 1 evőkanál olívaolaj, 10 dkg morzsolható kéksajt, só+bors, a tálaláshoz kis csokor apróra vágott korianderzöld

 A sütőt előmelegítem 190 fokra, a csirkeszárnyakat sózom, egymás mellé fektetem egy kiolajozott tepsiben, 30 perc alatt elősütöm.  Közben a BBQ marinádhoz egy kisebb lábasba teszem a tiszta epret, a kókuszolajat, a nádcukrot, az összezúzott fokhagymát, a zöldcitrom levét, a sót és a chilipelyhet. Botmixerrel pürésítem és 15 perc alatt sűrű sziruppá főzöm.  Az elősütött forró csirkeszárnyakat megforgatom az epres marinádban, ezután a grillen, vaslapon vagy visszafektetve a tepsire további 20 perc alatt készre sütöm.  Az avokádós mártogatóhoz az avokádó húsát pürésítem a joghurttal,  fokhagymával, zöldcitrom lével, olívaolajjal és 1 teáskanálnyi híján az összes kéksajttal. Sózom, borsozom, majd kisebb tálba áttéve, a félretett kéksajtmorzsával díszítem.  A ragacsosra sült, szirupos csirkét megszórom a korianderzölddel, az avokádó dipet mellé adom tunkolni. 



1 főre kb 4-6 csirkeszárnyat szoktam számolni, persze sosem elég /hajjaj a matek sosem volt az erősségem/.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése