Ó, mennyi ideje már, hogy vágyódtam erre a sűrű és gazdag, mégis könnyű és fanyar nyári ebédre. A fejemben már megfőztem és első pillanattól tudtam, hogy egyszerűen nem lehet leves, főzelék, egytálétel (de utálom ezt a szót), csorba vagy chowder, mégcsak tarator sem a neve, és hiába a báránygombócok, nem tartozhat a távolkeleti kofták közé sem. Eddig nincs rá szó, csak magyarázat. Báránygombócok, zöldségekkel, krémes-citromos-joghurtos szószban, kerti füvekkel
HÚSGOMBÓC: 50 dkg, 2x darált, szaftos bárányhús, 2 evőkanál kb. 5 percig előfőzött rizs, 1 közepes, új főzőhagyma finomra vágva, 2-3 csipet só, citrombors, 1 evőkanál finomra vágott kapor, kicsi diónyi, egyforma gombócokká gyúrva, lisztben egész vékonyan meghempergetve
ZÖLDSÉG: 4-5 szál friss, karikázott sárgarépa, 2 szeletelt zellerszár, 1 kg hámozott apró újkrumpli, 1-1 evőkanál friss kapor, menta, petrezselyem finomra vágva,
KRÉM: 2, 5 dl török joghurt, 1 kezeletlen citrom leve, 3 tojás sárgája, só, bors
az ebéd kezdetén: pirítós, nagyszemű só, citromlé, még kapor, menta és frissen őrölt bors
1,5 l, enyhén sós vizet gyöngyözésig forralok, beleteszem a báránygombócokat és lassan, kb 10 percig főzöm, majd hozzáteszem a krumplit, tovább főzöm, újabb 10 perc múlva következik a répa és a zeller. A víz mennyiségét annyira növelem, hogy éppen ellepje a hozzávalókat. Nem kevergetem, inkább csak rázogatom a lábast. Amikor a répa roppanósan puha, félrehúzom a tűzről (ajjaj, arra se tudok jobb szót, elektromos lapról, indukciós tűzhelyről, platniról brrrr?????) és belecsorgatom a joghurtos krémet, a kerti füvekkel is elkeverem és lefedve kb. 10 percig állni hagyom. Már nem forralom, hogy a tojássárgája krémes maradjon.
Egyszerűen olyan élményt ad a menta és joghurt frissessége, a citrom savassága, a só zamatával és a bárány édeskés, mégis buja ízével, hogy, hogy csak na... (szóval nincs rá szó, tényleg) Jól megcitromozva, sózva, borsozva, forrón ettük (este pedig hidegen), pirítós az passzol hozzá, meg egy sauvignon blanc fröccs. ... és a nyár!
Amíg készült a nincs-rá-szó, a háttérben ez ment : zene és westernKRÉM: 2, 5 dl török joghurt, 1 kezeletlen citrom leve, 3 tojás sárgája, só, bors
az ebéd kezdetén: pirítós, nagyszemű só, citromlé, még kapor, menta és frissen őrölt bors
1,5 l, enyhén sós vizet gyöngyözésig forralok, beleteszem a báránygombócokat és lassan, kb 10 percig főzöm, majd hozzáteszem a krumplit, tovább főzöm, újabb 10 perc múlva következik a répa és a zeller. A víz mennyiségét annyira növelem, hogy éppen ellepje a hozzávalókat. Nem kevergetem, inkább csak rázogatom a lábast. Amikor a répa roppanósan puha, félrehúzom a tűzről (ajjaj, arra se tudok jobb szót, elektromos lapról, indukciós tűzhelyről, platniról brrrr?????) és belecsorgatom a joghurtos krémet, a kerti füvekkel is elkeverem és lefedve kb. 10 percig állni hagyom. Már nem forralom, hogy a tojássárgája krémes maradjon.
Egyszerűen olyan élményt ad a menta és joghurt frissessége, a citrom savassága, a só zamatával és a bárány édeskés, mégis buja ízével, hogy, hogy csak na... (szóval nincs rá szó, tényleg) Jól megcitromozva, sózva, borsozva, forrón ettük (este pedig hidegen), pirítós az passzol hozzá, meg egy sauvignon blanc fröccs. ... és a nyár!
A bárányhúst Józsitól és Attilától hoztam. 4 éhes, vagy 6 diétás mennyisége
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése