Gyorsan a recept, aztán majd bővítgetem ezt a bejegyzést, mert van bőven mivel, csak közben szombat is van, piac is van, nyár is van...
POLENTA - RICOTTA puding
HOZZÁ: 4 evőkanál finom kukorica dara, 3 dl író (ha nincs, ugyanennyi 3,5 %-os tej + 1 evőkanál citromlé elkeverve), 1 kezeletlen citrom finomra reszelt héja, 4 csipet só, 25 dkg krémes ricotta, 2 evőkanál puha vaj, 4 tojás, 2 evőkanál akácméz, 1 evőkanál nádcukor, 2 evőkanál sima liszt, 2 evőkanál vaj a sütőtál kikenéséhez,
így adom az asztalra: 20 dkg creme fraiche (könnyebb, krémesre kevert mascarpone-val helyettesíthető), 12 db keményebb, magozott, felezett és negyedelt nektarin, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál nádcukor, 1 evőkanál yuzu szirup (vagy citromlé) 2 evőkanál akácméz és még méz csorgatni
Sütőt 200 fokra melegítem. Az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek. Az írót elkeverem a kukoricadarával, a citromhéjjal, sóval, ricottával, puha vajjal és állni hagyom. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a mézzel és az evőkanál nádcukorral világos habbá verem. A tojásfehérjét is. A krémes sárgákat elkeverem a polentás-ricottás-íróval, végül óvatosan beleforgatom a tojások felvert habját. Jól megkenek egy sütőtálat, liszttel vagy finomra őrölt zsemlemorzsával meghintem. A puding keveréket beleöntöm és kb 20 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha szép aranybarna, megemelkedik, széle épp kezd elválni a sütőtál oldalától.
Amíg sül, az előkészített nektarint a serpenyőben felforrósított vajra dobom, gyors mozdulatokkal a serpenyőt mozgatva átpirítom, hozzákeverem a nádcukrot, hagyom, hogy karamellizálódjon. A végén a yuzusziruppal és mézzel ízesítem. A hideg creme fraiche-t villával krémesre lazítom.
Picit hagyom csak hűlni. Még melegen adom fel és hozzá a nektarint és a hideg krémet. Csorgatom a mézet...
lesz ennek folytatása
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése