2 HÓGOLYÓ BOURSIN

2018. március 19., hétfő


Szép lassan, ahogy halad az idő (ami viszont gyorsul, az tuti), egyre világosabban látom ok-okozat összefüggéseit és ez igaz pl. a tejtermékek feldolgozási láncára is. Tehenem ugyan még nincs, de azt megállapítom, hogy itt is érvényes amit már sokszor említettem pl. tésztafélék készítésénél is. Azért leírom mégegyszer. Ha valami nagyon elterjed a világban, annak populáris tényezője az egyszerűségében rejlik. Ezért bátorítok mindenkit arra, hogy tartsa életben magában azt a kisgyereket, aki nem agyal azon, hogy vajon képes-e arra, hogy pl. sajtot készítsen vagy tésztát gyúrjon vagy úgy egyébként bármi egyébbe belefogjon. Hagyjuk játszani a gyereket és ne szóljunk rá, innen fentről az agyunkból. Jó dolgok születnek így. 

HOZZÁ: 2 l teljes tej, 4-5 evőkanál átszűrt citromlé, 1 teáskanál só
BOURSIN: 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj
smink: durvára őrölt bors, füstölt sópelyhek, ehető és szárított virágszirmok 
és a továbbiakban minden más ami otthon fellelhető, úgymint durvára tört dió, fenyőmag, mandula vagy apróra vágott aszalt gyümölcsök, egyéb fűszerek, őrölt paprikák, friss tavaszi zöld levelek, csírák, satöbbi, satöbbi, satöbbi - hangulattól és körítéstől függően...
A tejet vastagabb aljú lábasban, fa spatulával gyakran kevergetve, közepes hőmérsékleten felforraltam, majd evőkanalanként hozzákevertem az átszűrt citromlevet. Csodás pillanat amikor a sav hatására, elemeire bomlik a T -E- J. Még 1-2 percig közepes hőmérsékleten hagyom forrni, a tetején úszik a túró, az alja zöldes, opálos folyadék, a savó. Van egy szép, babapopsikhoz sosem használt pelenkám, azt beleterítem egy szűrőbe, alá egy másik lábast teszek, majd a keveréket átszűröm. A fokhagymagerezdeket az olívaolajjal, mozsárban összedolgozom. A fennmaradó darabos túrót és a sót, késes aprítóban krémesre mixelem, majd a Boursin esetében a fokhagymás krémmel is jól elkeverem. Megfelezve, két hógolyót gyúrok és az egyiket borsban, a másikat a sós virágszirmokban meghempergetem. 
2 db, 15 dkg-os krémsajtgolyóm lett, ami hűtőben kb. 1 hétig eláll. A visszamaradt tejsavót most kivételesen kevés, frissen facsart narancslével elkeverve hajmosás után öblítőnek használtam el, más esetekben teljesen jó liszttel, élesztővel vagy szódabikarbónával kevert kenyerekhez vagy angolos pogácsákhoz is. Vagy a mascarpone izgalmasabban hangzik?



Végülis olyan gyorsan készen lett, hogy rögtön ezután bekevertem egy egyszerű kelt tésztát is, hogy legyen mire kenni majd a sajtot, még ropogós, melegen. Nem bánok semmit sem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése