gyümölcsös, morzsás, nyári, pite

2016. augusztus 24., szerda


Mit lehet hirtelen érkezőknek varázsolni, így augusztusban (és persze az összes többi hónapban is)? Morzsás pités uzsonnát. Polcz Alaintől tanultam az alap pitetésztát, amit aztán az elmúlt években bátran cifráztam. Mintha írtam volna már erről, bár átnézve a receptjeim, most nem lelem. Aki esetleg találkozik azzal a bejegyzésemmel, amiben erről említést teszek, küldje meg, nagy segítség és köszönöm az időt, amit megtarthatok magamnak így, a többi recepthez. Tobzódva a beérett szezonális, gyümölcsökben, áfonya, szilva és ringló most is volt itthon. Ezeket használtam fel és végre lett apropója az áfonyalikőr megbontásának is. Miben különbözik a nyári pite a télitől? Leginkább a fűszerezésben. Nyáron szeretem a virágos, citromos, naturális ízeket, melyek a szájban hűvös, könnyebb érzeteket keltenek, míg télen talán nem vagyok egyedül azzal, hogy inkább a melegítő, mélyebb íztónusok egészítik ki a hangulatainkat. Nyáron tejföl helyett könnyű joghurtot, kevesebb és világos cukrot, több citromhéjat és levet, fűszerezetlen nyers gyümölcsöket, míg télen tejfölt, barna cukrot, karamellizált és főtt gyümölcsöt, darált csonthéjasokat használok. Melegben gyümölcs sorbet-et, parfét, fagyit, hidegben tejszínt, mascarpone-t, crĕme fraiche-t párosítok mellé  és végtelen variációt tudnék még sorolni. Így mindenkit arra bíztatok, hogy süssön hangulata és vérmérséklete szerint és engedje szabadon a fantáziáját... 

HOZZÁ: 60 dkg átszitált sima liszt, 1 kk szódabikarbóna, 1 csipet só, 20 dkg hideg vaj, 2 tojás sárgája, 20 dkg világos nádcukor, 1 kezeletlen citrom héja és leve, 2-3 ek joghurt 
TÖLTELÉKEK: 
a,  60 dkg magozott szilva és ringló vegyesen, 3 ek narancslikőr, 1 citrom leve, 
b,  30 dkg áfonya, 3 ek áfonyalikőr, 1 lime leve
A tésztához elkeverem a lisztet a szódabikarbónával és a sóval, majd hozzáreszelem a hideg vajat és a cukorral, tojások sárgájával, citromhéjjal és citromlével morzsásra gyúrom. Nem áll össze, de ez így tökéletes. A tészta 1/3 részét félreteszem morzsának. A maradék tésztához adom a joghurtot és egybegyúrom az anyagot. Lisztezett munkalapon kinyújtom és tetszőleges (kinek milyen van) , kiolajozott, liszttel meghintett tart vagy piteformákat kibélelek vele, villával megszurkálom és átkenem kissé felvert tojásfehérjével. A szilvát és ringlót hosszában négyfelé vágom, meglocsolom a narancslikőrrel és citromlével, az áfonyát az áfonyalikőrrel és lime levével és megtöltöm a nyers tésztákat, végül megszóróm a félretett nyers morzsával. 180 ºC fokon, kb. 30 perc alatt sütöm készre, porcukorral meghintve, langyosan tálalom, áfonya sorbet-val a tetején. Mellé citromos mentaszörp és áfonyalikőr is jöhet.










+ 1 jó tanács: a széleket, amik minimum 4 cm szélesek legyenek, rejtsük el reggelire.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése