Hasznos Holmik 2.

2015. november 16., hétfő

Már olyan régóta dédelgetem a gondolatot, hogy összeszedem a számomra nélkülözhetetlen konyhai hasznos holmikat, hogy Fűszeres Eszter időközben összeszedte a sajátját. Igazán nem szeretnék más spatulájával dicsekedni, ezért inkább folytatom a sort és köszönöm Esztinek, hogy helyettem elkezdte és megírta a Hasznos Holmik 1-et. Nála bővebben olvashattok a salátacentrifugáról, nekem is volt egyszer régen, de azt hiszem elég hamar megszabadultam tőle. Egyébként kevés konyhai eszköz került elajándékozásra és talán csak egyetlenegyet adtam - adtunk el, a nászajándékba kapott elektromos szeletelő kést, ami a 80-as évek végétől valószínűleg jópár díjat besöpört a legkelendőbb nászajándék kategóriában. Ez a félelmetes eszköz folyton Gerard Depardieu egyik hátborzongató alakítására emlékeztetett amit akkoriban láttam. (Az utolsó asszony, Marco Ferreri, 1976) Tehát jöjjön az én kis listám. 



1.  A hab-, vagy cukrászkártyának nevezett eszköz. Általában dupla csomagban kapható egy másik többnyire fekete és merevebb változattal együtt, ami szerintem egy elrontott gyártás eredménye lehet csupán és hosszú évek óta így próbálnak megszabadulni a selejtes terméktől. Amaz kiválóan alkalmas jégkaparónak a kocsihoz.  Nekem a fehér vált be, mindenféle krém, hab tökéletes transzportáláshoz, egyengetéshez, keverőtálak, gyúrófelületek tisztításához,  mindenféle makacs ragacs kézről való leszedéséhez, de vágható vele süti, felfújt is. Meg különben is szép, jó érzés egyszerűen fogni is. 

2. A körömkefe. Nélkülözhetetlen a Microplane finom reszelő vagy a gyümölcs centrifuga szűrőjének súrolásához. Jól jön meggymagozáshoz is különösen, ha a 12. tárgy nincs kéznél. 

3. A műanyag fecskendő. Nem meglepő, hogy az a hús, amibe sütés előtt fűszeres olajat injektálunk sokkal finomabb lesz. Vagy az a sütiszelet, aminek közepéből váratlanul kifolyik a csoki vagy karamellkrém. Vagy az a sárgabarack amit jóféle pálinkával töltünk meg mielőtt beleharapunk. Vagy az a krémleves aminek tetejét pár csepp csiliolajjal díszítjük, mielőtt fotózásra kerül... 

4. Jegyzettömb. Ha másra nem, arra mindenképpen jó, hogy felírjuk, mi az ami éppen hiányzik. Mivel főzés közben többnyire gondolkodom, az ötleteim, terveim, receptjeim is olajos, cukros, habos papírokon kötnek ki. Nekem rettentő sok konyhai fecnim van, amik évek óta várnak arra, hogy végre helyükre kerüljenek egy könyvben. 

5. Kóstolókanál. Ezt a tárgyat többnyire a táskámban hordom és mások konyhájában vagy tányérján használom. 

6. A hagyományos méretnél nagyobb és rugalmasabb befőttes gumi. Ezekkel szoktam rögzíteni különböző fedőket a főzőedényeken szállításkor. 

7. Szemöldökcsipesz. Mindenféle malac szőr, madártoll, inak, erek eltávolítására.

8. Pizzavágó. A legjobban lehet vele a nyers tésztaszéleket egyenesre vágni és a szendvicskenyér szeleteket héjtalanítani.

9.  Nagy méretű szívószál. Kisebb darabokra vágva kicsi és szabályos lukakat lehet szúrni a nyers tésztába. 

10. Kézfertőtlenítő. Nyers húsokkal, halakkal, földes zöldségekkel való munka után érdemes lefertőtleníteni a kezeinket, mielőtt folytatjuk a munkát. Ha a kezünkön bármilyen sérülés van, akkor pedig kötelező. 

11. Fogalmam sincs mi a neve pontosan ennek a kis robotnak, pedig talán ez az eddig legtöbbször megvásárolt  konyhai eszköszöm. Talán konyhai aprítógép néven fut, a Sparban most is lehet kapni 7990 forintért, Bosch márkájút. A legújabb kiadás már habverő funkcióval is ki lett egészítve, amit egy egyszerű fehér műanyagtárcsa old meg, 0,5 l  tejszín esetében, kb. 12 másodperc alatt. Ezenkívül diót, mogyorót, mandulát őröl, tojáskrémet, zöldségpasztát, fűszerkeveréket, salátaöntetet kever, sajtot reszel, kenyérmorzsát darál. Hagymavágásra viszont nem ajánlom, az aprítás módja miatt a hagyma keserű lesz. 

12. Gumikesztyű. Nincs az az ecet, só, szódabikarbóna, citrom ami pár kiló áfonya, feketecseresznye, kökény, cékla, sütőtök, sárgarépa, lilakáposzta, fokhagyma feldolgozása után leszedje a színező- és illatanyagokat a kezünkről. Egy idő után meguntam a mentegetőzést a fekete körmeim és ujjaim miatt, ezekkel a feladatokkal azóta kesztyűs kézzel bánok. Ezenkívül kifejezetten szeretem használni a kezeimet húsok töltéséhez, sütik mázas kenegetéséhez is, jól jön ilyenkor is.

13. Ha már volt a jegyzettömb, nyilván nem hiányozhat egy toll is hozzá. Az egy valószínűleg el fog tűnni, tehát két toll legyen legalább a konyhában.

14. Alkoholos filc. A befőttesüvegekre és tárolóedényekre, mélyhűtőzacskókra a legeegyszerűbben felírható információkhoz. Külön jó, hogy használat után mosogatógépben egyszerűen lemosódnak a feliratok. Végre vége a papírcímkék súrolgatásának. 

még további hasznos holmik.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése