HOZZÁ: 50 dkg hagyományosan füstölt, főtt császárhús, 20 dkg angolszalonna, 1 nagy fehér édeshagyma apróra vágva, 1 salotta hagyma apróra vágva, 4 fokhagyma gerezd apróra vágva, 1 teáskanál chili por vagy paszta, 1 teáskanál füstölt paprika, 1 dl Calvados vagy whiskey, 1 dl juharszirup, 5 evőkanál balzsamecet, 5 evőkanál barna nádcukor
➊ A császárhúst és az
angolszalonnát ledaráltam. Egy
nagyobb felforrósított serpenyőben, közepes hőmérsékleten a szalonnakeveréket
átsütöm, amíg minden része teljesen átsül, kb. 15 perc alatt. ➋ A sült szalonnahúst félreteszem. A visszamaradt zsiradékon lassan
átsütöm a hagymákat
és a fokhagymát, amíg kezdenek átsülni, kb. 7 perc alatt. ➌ Hozzákeverem a
chilit, a füstölt paprikát, majd az alkoholt és a juharszirupot. Közepes
hőmérsékleten bugyogtatom a keveréket, további 3 percig. ➍ Most elkeverjük
benne a balzsamecetet és a barnacukrot is és további 5-10 percig folytatom az összeforralást. ➎ A fűszeres hagymás szószba visszakeverem a sült szalonnahúst és forralom a teljes keveréket, amíg teljesen besűrűsödik. Forrón, sterilizált üvegbe töltöm, kissé összerázogatom. ➏ Ha
kihűlt, lezárás előtt, tetejére
olivaolajat öntök, hogy légmentes réteggel megvédjem a levegő szárító hatásától. kb. 1/2 l üveg lesz tele. Tárolás a hűtőben, kb 4 hétig. Fogyasztás előtt legalább 30 perccel érdemes szobahőmérsékleten hagyni, hogy átmelegedjen és ízei feléledjenek.
Ezt a 2 fotót Körmendi Imre készítette. A császárlekvár sok más, további receptemmel együtt a karácsonyi Stahl Magazinban most jelent meg, bár ott neve a szerkesztők átírásában császárhúslekvárként szerepel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése