eső után

2014. május 27., kedd


Persze, azt sem tudtam, hogy eső lesz és mostanáig azzal sem foglalkoztam, hogy mi a különbség az eper és a szamóca között. Ahol az élelmesebb zöldségesek kicsit is konyítanak a reklámpszichológiához, már rég szamócaként - mellesleg, ez a helyes elnevezése - árulják azt, amit mások tömegesen, magyar epernek. Pár éve, még valódi szamócát, ananászepret, skarlátepret, gorella fajtát is lehetett a piacokon találni, egymást követve az érési időszakokban, most úton-útfélen ugyanannak a vizes és trágyaszagú hibridnek a különböző méretei tarolnak, kiszorítva az előzőeket. Azon még mindig meglepődöm, hogy évről évre mitől lesznek egyre nagyobbak a szamócaszemek  - hurrá -, idén sikerült a kiwi méretet is megdönteni. Talán még megérem, hogy láthatom majd a sárgadinnye méretű magyarepret, valószerűtlenül pirosan, epresradír ízben, szőr és mag nélkül, kopaszon, benne tricolor szívószállal. A szép, új világ helyett szerencsére itt a most, minden pillanata a legjobb időzítés arra, hogy egy gyümölcsöző földieper vadászatot követően elkészüljön egy

SZAMÓCÁS TÚRÓSPITE

alja: 35 dkg liszt, 1 csipet só, 1/2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 tojás sárgája, 12 dkg nádcukor, 12 dkg puha vaj, 1 kezeletlen citrom leve és lereszelt héja, 1 mokkáskanál vanília kivonat, 3 evőkanál tejföl
közepe: 1 kg áttört, házi, tehát zsíros tehéntúró, 20 dkg átszitált porcukor, 1 evőkanál búzadara, 1 kezeletlen citrom leve és lereszelt héja, 3  tojás sárgája és a habbá vert fehérje, 1 csipet só
teteje: 60 dkg tisztított, szeletelt szamóca, pár csepp citromlé
3 dl tejföl, 3 tojás sárgája, 3 evőkanál átszitált porcukor keveréke
A pitéhez valókat összegyúrom. A tésztát egyenletesen 1 cm vastagra nyújtom és sütőpapírral bélelt magas peremű tepsibe fektetem. Az áttört túróhoz adom a tojássárgájával  és porcukorral kikevert krémet, a búzadarát, a citrom héját és levét, a tojások keményre vert habját és a tésztára simítom. 180 fokon, kb. 30 percig sütöm, majd kiveszem. Beborítom az eperszeletekkel, ráöntöm a tejfölös keveréket. Visszateszem a lernibe és 60 fokon, kb. 15 percig hagyom, hogy a teteje is krémesre főjön. Langyosan és porcukrosan ettük, amint az eső elállt.



Ja, az eper a növénynemzetség neve (Fragaria), ezen belül a szamóca a földön termő eper, a szóhasználatból viszont kikopott a földi szó, így maradt eper. Különben eper valójában az, ami az eperfa lombjai közt virít feketén vagy fehéren. Egyébként szamóca helyett, mehet ugyanez kaporral, vagy bármilyen más gyümölccsel, vagy csak úgy túrósan, mazsolával. A pitetésztát Polcz Alaine-től tanultam. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése