SZAMÓCÁS TÚRÓSPITE
alja: 35 dkg liszt, 1 csipet só, 1/2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 tojás sárgája, 12 dkg nádcukor, 12 dkg puha vaj, 1 kezeletlen citrom leve és lereszelt héja, 1 mokkáskanál vanília kivonat, 3 evőkanál tejföl
közepe: 1 kg áttört, házi, tehát zsíros tehéntúró, 20 dkg átszitált porcukor, 1 evőkanál búzadara, 1 kezeletlen citrom leve és lereszelt héja, 3 tojás sárgája és a habbá vert fehérje, 1 csipet só
teteje: 60 dkg tisztított, szeletelt szamóca, pár csepp citromlé
3 dl tejföl, 3 tojás sárgája, 3 evőkanál átszitált porcukor keveréke
A pitéhez valókat összegyúrom. A tésztát egyenletesen 1 cm vastagra nyújtom és sütőpapírral bélelt magas peremű tepsibe fektetem. Az áttört túróhoz adom a tojássárgájával és porcukorral kikevert krémet, a búzadarát, a citrom héját és levét, a tojások keményre vert habját és a tésztára simítom. 180 fokon, kb. 30 percig sütöm, majd kiveszem. Beborítom az eperszeletekkel, ráöntöm a tejfölös keveréket. Visszateszem a lernibe és 60 fokon, kb. 15 percig hagyom, hogy a teteje is krémesre főjön. Langyosan és porcukrosan ettük, amint az eső elállt.
Ja, az eper a növénynemzetség neve (Fragaria), ezen belül a szamóca a földön termő eper, a szóhasználatból viszont kikopott a földi szó, így maradt eper. Különben eper valójában az, ami az eperfa lombjai közt virít feketén vagy fehéren. Egyébként szamóca helyett, mehet ugyanez kaporral, vagy bármilyen más gyümölccsel, vagy csak úgy túrósan, mazsolával. A pitetésztát Polcz Alaine-től tanultam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése