A Homo Ludens ajándéka: BODZÁS PILLECUKOR

2014. május 11., vasárnap




HOZZÁ: 5 db oetker zselatinlap, 3 evőkanál bodzaszörp, 15 dkg fehér kristálycukor, 1 evőkanál akácméz, 50 ml bodzaszörp, 1 csipet só, átszitált porcukor és kukoricakeményítő 3:1 arányú keveréke

A pillecukor gyorsan és pontosan meghatározott fázisokban készül, és az alapanyagok előre összekészítésével indul. Két sütőpapírt kistepsi méretűre vágok, olivaolajjal az egyik oldalukat átkenem. Egy magasabb keverőtálban a zselatinlapokat, 3 evőkanál hideg bodzaszörppel leöntöm, félreteszem. A cukrot, az akácmézet, a bodzaszörpöt közepes hőmérsékleten összeforralom, amíg tiszta cukorszirupot kapok, kb 4 perc alatt. Egy keveset rögtön az áztatott zselatinlapokra öntök és habverővel simára keverem, sózom, majd a maradék szirupot hozzáöntve, először kisebb, majd nagyobb fordulatszámon, minimum 5 perc alatt, krémes, könnyű fehér habbá verem. Ezt a ragacsos, nyúlós és  nagyon szép habarcsot belesimítom a sütőpapírral bélelt tepsibe és a tetejére teszem a másik beolajozott sütőpapírt is. Hideg helyen, türelmetleneknek 1 óra, megfontoltaknak 2 óra alatt gyönyörű, habos, szivacsossá dermed. Az órát többször megnézem közben, mert a türelmetlenekhez tartozom és már nagyon izgatott vagyok és kóstolnám is. A tetejéről óvatosan lehúzom az olajos papírt, éles kiszúróval vagy ollóval formázom. Vékony rétegben,  összeszitált porcukor és kukoricakeményítő keverékébe hempergetem, hogy ne ragadjon tovább.

Ez egy nagyon szép játék lesz, elég komplex élmény, a létrehozás, a várakozás, a méretre és formára vágás, a látvány, a szájjal való érintés, az íz, egyszerre több érzékszervet is megmozgat, inspiráló, évről évre újabb ételekkel harmonizál, alig tudok betelni vele. Mértéktelen fogyasztásához hatalmas segítség, hogy iszonyat egészségtelen, ezzel a pozitív tulajdonságával viszont nagy nyomást gyakorol az önkontrollra. Egyébként a pillecukrok ízesítése határtalan: az egyszerű, színes, gyümölcsös és zöldséges variációkon túl kávéval, zöld teával, cider-rel, céklával, pirított magokkal, sütőtökkel, kecskesajttal, injektált alkoholos verziókkal is készítettem már különböző formájú, méretű habcukrokat, önállóan, sült szendvicsekhez, grillezett húsok vagy saláták mellé, levesbetétként, desszertként, ehető ékszerként, vagy egyszerűen csak frissen grillezett spárga mellé.





a hozzávalókról: a lapzselatin helyett más zselatin is jó, a saját szörpöm híg, az akácméz helyett bármilyen méz,  juhar-, illetve kukoricaszirup is jöhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése