Nyuszika! Répatorta citromos joghurthabbal

2014. március 7., péntek





























Pont egy hete, a Rókusfalvy Fogadó konyhájában töltöttem egy délelőttöt, hogy az aznap esti vacsoramenüt és a heti menüajánlatba illesztett saját ételsort elkészítsem. Jobban szeretem konyhákban és kertekben múlatni az időt, mint tétlenül üldögélni a terített asztalnál. A pár éve dübörgő muffin, cupcake, brownie, répa és zöldségtársaiból készített desszerthullámból valahogy kimaradtam, viszont tavaly hosszas kísérletezés után összeállítottam a szájban tökéletesen olvadó répatorta alapanyagainak ideális mennyiségű kombinációját. Senki ne áltassa magát azzal, hogy ez egy könnyű sütemény, a répa valójában a többi hozzávalóhoz szükséges vivőanyag, helyettesíthető reszelt céklával, cukkinivel vagy almával is, azok levének eltávolítása után. /Azonnal és frissen érdemes meginni!/

RÉPATORTA
hozzá: 2 csésze sima lisztet, 1 teáskanál szódabikarbónával, 1 csipet sóval, 3 teáskanál fahéjjal egybeszitálunk. 4 egész tojást, 1 és 1/4 csésze olajjal, 2 csésze kristálycukorral, 1 teáskanál vanília kivonattal, 3 csésze tisztított, lereszelt sárgarépával, 1 teáskanál kezeletlen citromhéjjal habosra keverünk. A száraz és nedves anyagokat vegyítjük, majd a választható belevalókkal tuningoljuk: maroknyi aranymazsola, apróra tört étcsoki, narancshéj, 1 evőkanál rum, vagy limoncello, vagy narancslikőr, vagy dió, mogyoró, pekándió, mandula, vagy ezek keveréke apróra vágva. 160 fokon, kiolajozott, kakaóporral meghintett, inkább laposabb formában vagy tepsiben kb. 40 percig sütjük,
kb. 16 szelet lesz.

CITROMOS JOGHURTHAB
hozzá: 5 dl görög vagy török joghurt, 3 evőkanál mascarpone, 1 csésze átszitált porcukor, 1 kávéskanál vanília kivonat, 2 kezeletlen, lédús citrom leve habosra keverve és jól lehűtve Ez a könnyű krém jól ellensúlyozza a répatorta robosztusságát.
Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy ezt a sütit, senki ne ejtse a lábujjára!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése