Még
mindig a “tavaszi párizsi” napok hatása alatt állok. Most nem a maradék
mirelitzöldséggel tuningolt marhapárizsinak titulált ipari hulladékra gondolok,
hanem például azokra a francia bisztróreggelikre, amik napi 15 kilométeres városi séták
alapozó üzemanyagát adják. A “Croque-monsieur”, az itthon egyáltalán nem
szeretett sajtos-sonkás melegszendvics turbósított, Párizsban megszeretett
változata. Kellően zsíros, ropog és tocsog, a sajt, a besamel mártás, a
pirított vaj mogyoróssága, a sült sonka sóssága a kenyérágyon tökéletes
egységet alkot. Az eredeti melegszendvics az 1900-as évek elején tűnt fel a
párizsi kávéházak kínálatában és az azóta eltelt kb. 110 évben legalább ilyen
számú új croque-monsieur variáció született. Közülük a legnépszerűbb a
croque-madame-on túl (ami tükörtojásos), a provanszi (ami paradicsomos), a
hawaii (ami ananászos), a bolognai - ami darált húsos és így tovább…
Ez
itt például az enyém. Teljesen klasszikus, semmi újítás: a besamel mártásból
kivettem a dijoni mustárt és inkább a salátaöntetbe kevertem. Ha jobban belegondolok, ez a recept tökéletes arra, hogy szerethetően eladhatóvá tegyen bisztrónyi mennyiségű megmaradt száraz kenyeret, sajtot, sonkát, mártással puhítva, pirítással elkápráztatva. Jó reggelt,
egyetek francia reggelit és utazzatok Párizsba!
CROQUE-MONSIEUR
hozzá:
vaj:
általában belga vagy francia vajat használok
kenyér:
4 szelet minimum 1,5 centisre szeletelt, lehetőleg fehér
besamel
mártás: 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál fehér liszt, 2 dl felforralt tej, őrölt
szerecsendió, bors, só
sajt:
15 dkg reszelt emmentáli vagy gruyere /nem túl érlelt/
sonka:
angolszalonna volt itthon, de bármilyen nem erősen füstölt, jó minőségű (2)
sonkaszelet
A
sütőt 200 fokra melegítem.
A
besamel mártáshoz a vajból és a lisztből fehér rántást készítek, majd ha kihűlt
a felforralt tejjel sűrűre és
csomómentesre főzöm, a fűszerekkel ízesítem.
A
sonkaszeletek mindkét oldalát, forró serpenyőben, kevés vajon, átpirítom.
Ugyanabban
a serpenyőben a kenyérszeleteket is egyenként, mindkét oldalukon ropogósra
sütöm. Ezután összeállítom a szendvicseket, a következő sorrend szerint. Kenyér, mártás, sonka, sajt, mártás, kenyér, a tetejére ismét mártás, sajt. A két felszerelt szendvicset sütőpapíron a forró sütőbe
teszem, amíg a sajt megolvad és pirulni kezd. Ez kb. 10 perc, de érdemes
kivárni.
Kevertem egy salátát is mellé. Ilyen ajándék március még nem volt!
Már szedtem a kertben friss rukkolát, bébispenótot, tölgysalátát és snidlinget.
SALÁTAÖNTET: 1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál dijoni mustár keveréke.
Kevertem egy salátát is mellé. Ilyen ajándék március még nem volt!
Már szedtem a kertben friss rukkolát, bébispenótot, tölgysalátát és snidlinget.
SALÁTAÖNTET: 1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál dijoni mustár keveréke.
Legközelebb
vacsorára is ez lesz, egy pohár finom chardonnay-val.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése