Jó reggelt, egyetek francia reggelit és utazzatok Párizsba!

2014. március 20., csütörtök

Még mindig a “tavaszi párizsi” napok hatása alatt állok. Most nem a maradék mirelitzöldséggel tuningolt marhapárizsinak titulált ipari hulladékra gondolok, hanem például azokra a francia bisztróreggelikre, amik napi 15 kilométeres városi séták alapozó üzemanyagát adják. A “Croque-monsieur”, az itthon egyáltalán nem szeretett sajtos-sonkás melegszendvics turbósított, Párizsban megszeretett változata. Kellően zsíros, ropog és tocsog, a sajt, a besamel mártás, a pirított vaj mogyoróssága, a sült sonka sóssága a kenyérágyon tökéletes egységet alkot. Az eredeti melegszendvics az 1900-as évek elején tűnt fel a párizsi kávéházak kínálatában és az azóta eltelt kb. 110 évben legalább ilyen számú új croque-monsieur variáció született. Közülük a legnépszerűbb a croque-madame-on túl (ami tükörtojásos), a provanszi (ami paradicsomos), a hawaii (ami ananászos), a bolognai -  ami darált húsos és így tovább…


Ez itt például az enyém. Teljesen klasszikus, semmi újítás: a besamel mártásból kivettem a dijoni mustárt és inkább a salátaöntetbe kevertem. Ha jobban belegondolok, ez a recept tökéletes arra, hogy szerethetően eladhatóvá tegyen bisztrónyi mennyiségű megmaradt száraz kenyeret, sajtot, sonkát, mártással puhítva, pirítással elkápráztatva. Jó reggelt, egyetek francia reggelit és utazzatok Párizsba!

CROQUE-MONSIEUR

hozzá:
vaj: általában belga vagy francia vajat használok
kenyér: 4 szelet minimum 1,5 centisre szeletelt, lehetőleg fehér
besamel mártás: 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál fehér liszt, 2 dl felforralt tej, őrölt szerecsendió, bors, só
sajt: 15 dkg reszelt emmentáli vagy gruyere /nem túl érlelt/
sonka: angolszalonna volt itthon, de bármilyen nem erősen füstölt, jó minőségű (2) sonkaszelet
A sütőt 200 fokra melegítem.
A besamel mártáshoz a vajból és a lisztből fehér rántást készítek, majd ha kihűlt a felforralt tejjel sűrűre  és csomómentesre főzöm, a fűszerekkel ízesítem.
A sonkaszeletek mindkét oldalát, forró serpenyőben, kevés vajon, átpirítom.
Ugyanabban a serpenyőben a kenyérszeleteket is egyenként, mindkét oldalukon ropogósra sütöm. Ezután összeállítom a szendvicseket, a következő sorrend szerint. Kenyér, mártás, sonka, sajt, mártás, kenyér, a tetejére ismét mártás, sajt. A két felszerelt szendvicset sütőpapíron a forró sütőbe teszem, amíg a sajt megolvad és pirulni kezd. Ez kb. 10 perc, de érdemes kivárni. 

Kevertem egy salátát is mellé. Ilyen ajándék március még nem volt! 
Már szedtem a kertben friss rukkolát, bébispenótot, tölgysalátát és snidlinget. 
SALÁTAÖNTET: 1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál dijoni mustár keveréke.


Legközelebb vacsorára is ez lesz, egy pohár finom chardonnay-val. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése