Friss, ókori lelet, a portulák

2014. március 9., vasárnap


A portulákot, ezt az egynyári pozsgást, már az ókori egyiptomiak is szerették. Egészséges, gyönyörű, felér egy csokor, ehető virággal. Húsos, ropogós levelei olyanok mint a fülcimpák. Virágzásig nyersen és párolva is finom, utána keserű lesz, de az asztalon ezután is szépen mutat. Szombatonként, most  a MOM Biopiacon bárki hozzájuthat kb. 300 forintért. Zöldsalátákkal, újhagymával keverve készítettem belőle egy vegyes nyers zöldköretet, gyömbéres öntettel. 

PORTULÁK SALÁTA
hozzá: 1 portulák csomó, 1 tölgysaláta vagy jégsaláta, 2 szál újhagyma, a zöldjével együtt apróra vágva, 
az öntethez: 3 evőkanál tisztított, lereszelt gyömbér, 2 dl víz, 2 evőkanál rizsecet, 1 evőkanál méz, 1 csipet só
A salátákat, alaposan jéghideg vízzel átöblíteni, lecsöpögtetni, tálra rendezni. A megtisztított, lereszelt gyömbért a vízzel felforralni, leszűrni, hűlni hagyni, majd a sóval, rizsecettel, mézzel, újhagymával  elkeverni és tálalás előtt a salátára önteni. Ami nem látszódik, de dugig van C vitaminnal, vassal, magnéziummal, úgyhogy egészségetekre!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése