Nem egyszerűen szörp, annál sokkal több.
HOZZÁ: 3 dl szénsavmentes ásványvíz vagy forrásvíz, 40 dkg kristálycukor, 4 marék, frissen kinyílt, pormentes, szárazott fehérakác virág
A vizet egy kislábasban felforraltam. Beleszórtam a kristálycukrot és mézsűrűségű sziruppá főztem össze. Ha kissé
kihűlt, hozzáadtam az akácvirágokat és 1 éjszakán keresztül hűvös helyen
pihentettem. Másnap átszűrtem és 3dl-es sterilizált üvegbe öntöttem. Hűtőben
tartom, amíg salátára, sült tésztákhoz, limcsikhez, halakhoz, fagyira, koktélba elhasználom, vagy jégkockatartóban adagonként lefagyasztom.
Friss virágok fogyasztása tényleg játékos, üdítő alkalom, pár általános
szabályt azonban érdemes megfogadni: Allergiára hajlamosak, kismamák és
kisgyerekek számára nem ajánlott. Ehető virágokat kizárólag ellenőrzött
forrásból, vegyszermentes gazdálkodásból (ahol jelezzük, hogy étkezési célból
vásárolunk), vegytiszta területről szerezzünk, gyűjtsünk be. Étkezéshez,
virágárustól ne vásároljunk ehetőnek mondott növényeket. Általánosan jellemző,
hogy az ehető virágok a szedést követően gyorsan hervadnak, szirmaik összecsukódnak
és veszítenek fajtájukra jellemző leginkább citrusos ízükből. Egyes virágfejek,
nedves papírtörlőre fektetve, nylonfóliába csomagolva 2-3 napig hűvös helyen még
frissen tarthatók, mint pl. begónia, árvácska, borágó. Fogyasztáskor a virágok
belső bibés és porzós részét csipesszel távolítsuk el. A virágokat ne mossuk
le, mert a szirmok összetapadnak. A virágokat kis mennyiségben fogyasszuk
(nagyobb mennyiség, hányingert, hányást, hasmenést okozhat) és minden esetben
ellenőrizzük, hogy kártevőktől mentes, hibátlan szirmokat használunk fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése