Az 1 napos lencseszezonról

2017. január 1., vasárnap

Együnk lencsét az év első napján kívül egész télen, mert egyszerűen szezonja van. Ami tény: se több pénzünk, se nagyobb esélyünk a szerencsére nem lesz és még szebbek sem leszünk az újévi, egyszeri lencseevéstől, viszont Közép-Európában meglehetősen régóta (ez annyit jelent, hogy kőkorszak), a hétköznapi olcsó és téli szárazbab után a lencse az a termés ami a hazai éléskamrákban, júliusi beérése után a téli hónapokat is könnyedén, romlás nélkül vészelte (i) át (ráadásul szárított növényi részeit, a lencseszalmát az állatok takarmányozására használták(ják) fel). Hála a globalizációnak és a fogyasztói társadalmi késztetésnek a lencse több fajtáját is lehetőségünk van folyamatosan beszerezni, elkészíteni, kipróbálni ma már az év bármely időszakában, bár mindenkit arra buzdítanék, hogy mindig a szezonális, hazai környezetben termő alapanyagokat részesítse előnyben. Mondjuk én még mindig a legjobban a hagyományos hagymás, mustáros, édes barnalencsefőzeléket szeretem, mert ahhoz köthetőek a legjobb ízemlékeim, de izgalmas és sokkal egyszerűbben összeállítható salátákat készítettem sárgalencsével és beluga lencsével is. A DM bio élelmiszerrészlegén mindig kapható többféle lencse. Főzésükhöz egyetlen gondolatom van, az átválogatott, átmosott, /fajtától függően beáztatott/ szemeket mindig forrásban lévő vízbe tegyük fel főni, így elkerülhető, hogy a mennyezetre felfújódva töltsük az étkezés utáni órákat. 

LANGYOS SÁRGALENCSE SALÁTA
HOZZÁ: 25 dkg sárga lencse, 5 dkg dió apróra vágva, 5 dkg vaj, 1 evőkanál balzsamecet, 1 teáskanál méz, 1 csomag bébispenót, 15 dkg füstölt sajt vékony szeletekre vágva, frissen őrölt feketebors, sópehely
A sárga lencsét hideg vízzel átöblítem és 1 liter vízben, közepes hőmérsékleten kb. 25 perc alatt puhára főzöm. Közben szárazon felforrósítok egy kisebb serpenyőt. Beleszórom a diót, és 2-3 perc alatt alacsony hőmérsékleten kevergetve átpirítom, majd félreteszem. A serpenyőbe teszem a vajat, és alacsony tűzön addig melegítem, amíg barnulni kezd, de nem ég meg, ez kb. 5 perc. Ekkor félrehúzom, hozzákeverem a balzsamecetet és a mézet, és átöntöm egy nagy salátás tálba. Beleforgatom a bébispenótot. A közben megfőtt lencsét leszűröm, még melegen a spenótra dobom. Rászórom a pirított diót és a füstölt sajtszeleteket és összeforgatom az egészet, hogy a sajt kicsit megolvadjon. Melegen a legfinomabb, frissen őrölt borssal és sópehellyel megszórva és azonnal tálalva.




BELUGA LENCSE SALÁTA

HOZZÁ: 25 dkg Beluga lencse, 0,5 liter csirkehúsleves átszűrve (vagy zöldség alaplé, vagy víz), 0,5 teáskanál őrölt kömény, 0,5 teáskanál őrölt koriander, 1 közepes fej lila hagyma apró kockákra vágva, 1 teáskanál nádcukor, 0,5 teáskanál só, 1 evőkanál 10 %-os ételecet vagy borecet vagy rizsecet, 1 evőkanál gyümölcsös ízű olívaolaj, 20 dkg vékonyra szeletelt, füstölt, nyers libamellsonka
A levest felforralom, hozzáöntöm a hideg vízzel átöblített lencsét. Ízesítem az őrölt köménnyel és a 
korianderrel és kb. 20 perc alatt, közepes hőmérsékleten puhára főzöm. 
Ha közben elfőne róla a folyadék, kevés vízzel pótolom. 
Közben a lilahagyma-kockákat beleteszem egy nagy tálba, és rászórom a cukrot és a sót. 
Állni hagyom pár percig, aztán ha kissé összeesett, hozzákeverem az ecetet és az olívaolajat. 
A megfőtt lencsét leszűröm és a hagymakockákhoz forgatom. 
Szárazon felforrósítok egy közepes méretű serpenyőt, és beleteszem a libamellszeleteket. 
Oldalanként fél perc alatt átsütöm őket, majd még forrón a lencsesalátára dobom. 
Kicsit összekeverem és azonnal, még langyosan tálalom.

és még a lencsetípusok, több száz fajtája ismert a világon, jól és változatosan fűszerezhető, könnyen elkészíthető zöldségféle. 
legismertebbek: Barna lencse: apró, közepes vagy nagyszemű, teljesen péppé főzhető, kevés áztatást igénylő, leves, főzelék, saláta, püré alapanyaga. Fekete vagy más néven Beluga lencse: kaviárra emlékeztető apró fényes fekete szemei leginkább salátákban mutatnak jól, szárnyasok és halak mellé ajánlott. Színét pár csepp tintahal tinta hozzáadásával tudjuk főzés során megőrizni. Jól kiegészítik egymást céklával, kecskesajttal is. Zöld lencse, Puy-i lencse: A Le Puy-en Velayban szigorú szabályok szerint termesztett, eredetvédett zöld színű lencse borsos ízű, apró, gömbölyded, zöldesszürke szemei hőkezelés hatására sem esnek szét. Vörös lencse: könnyedén teljesen péppé főzhető, gazdagon ízesíthető, a Közel - Keleten népszerű és onnan származó fajta. Sárga lencse: enyhén édeskés, diós ízű, ázsiai konyhák kedvelt növénye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése