Az egyszerű dolgok a legjobbak: tejbegríz

2016. december 29., csütörtök


Nálunk az azonnal teljesíthető kívánságok közül az egyik legnépszerűbb, a tejbegríz. Főleg télen, mert szerintem ahhoz passzol a leginkább. Nemcsak a színei miatt, de valahogy az íze is telet idéz. Azt hiszem elég sokat készítettem ahhoz, hogy a hozzávalók arányát pontosan tudjam, ezt fogom most szeretettel átadni mindenkinek. A tejbegríz különben is a nagymamák reszortja. Nálunk Verus mindig kevert bele kevés vajat, reszelt bele citromhéjat és szigorúan porcukros fahéjjal szórta meg, összekeverésért pedig fejcsóválva rágyújtott egy szipkás fecskére. Ez volt az egyetlen étel amit tökéletesen tudott elkészíteni. Terimamáéban a csomók voltak a legjobbak, lekvárt adott mellé, semmi faxni. Mamika tejbegríztortát készített, rétegenként vastagon szórva holland kakaóval, kristálycukorral, formában kihűtve, majd szeletelve. Én pedig így:
HOZZÁ: 1 l tej, 1 darabka vaníliarúd, 4 púpos evőkanál gríz=(búza)dara, 1 nagy csipet só, 1 teáskanál vaj, porcukor és őrölt fahéj keveréke (vagy/és kakaópor)
A tejet felforralom a vaníliarúddal és a sóval, hozzáadom a grízt, pár percig kevergetve főzöm, majd pár percig hagyom állni, hogy besűrűsödjön. Hozzákeverem a vajat, kiveszem a vaníliarudat és tányérba öntöm. Megszórom a fahéjas cukorral és kiskanállal elkanalazgatom. Ez akkora mennyiség, mint amennyire valaki szereti. Nekem kb. 4 főre, a fiaimnak kb. 2-re szól és biztos van olyan, aki megeszi egyedül is. Ha marad, akkor jöhet a Mamikás verzió.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése