EGY SZELET CSALÁDI TRADÍCIÓ

2019. szeptember 18., szerda





Őszi szombat délutánok. Kipirosodva megérkezni a délelőtti kirándulásról. A hátizsák tele színes levelekkel, kis beszédes kövekkel, bogyókkal, fanyar gesztenyeillattal. A szobákban már fakó az őszi fény, meleg van, az asztalon pedig ott ujjong a kuglóf, végre eljött az ő ideje is. Ez volt. Most jön.

HOZZÁ: kb 100 g hántolt fehér mandula szeletek, 1 ek puha vaj, 300 g átszitált fehér liszt, 1,5 tk sütőpor, 1 nagy csipet só, 300 g puha vaj, 300 g átszitált porcukor, 1 kezeletlen citrom finomra reszelt héja, 1 ek vaníliás cukor, 6 szép nagy 22 C fokos tojás, 160-180 g töltelék
Az alaptészta mindig ugyanaz, a töltelékek attól függően változnak, mi van éppen. Apróra tört dió, (min. 70 %) csokoládé, mogyoró, áfonya, füge, meggy, ribizli, szilva, szárított gyümölcsök, mazsola, kandírozott citrusok ... ami fontos: a tészta és belevaló aránya, az utóbbi maradjon 160-180 g között.
Egy kuglóf formát puha vajjal átkenek és megszórok szeletelt, fehér mandulával. A lisztet, sót, sütőport egybeszitálom és elkeverem a töltelék mix-szel. A porcukrot a vajjal, vaníliás cukorral, citromhéjjal habosra verem. A hat tojást szintén. Keverőlapáttal egybeforgatom a három előkészített anyagot és a kuglóformába töltöm. 160 C fokon kb. órányit sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, a belseje is teljesen átsült-e. Ha kissé kihűlt, a formából kiborítom, majd letakarva egy éjszakát pihentetem. Tálaláskor porcukorral hintem, vagy a mi hedonista módunkon, karamell öntettel, cukorba forgatott gyümölcsökkel, tejszínnel... délután jöhet mellé a kávé és még kakaó is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése