alap kalács kalapács alatt

2017. április 21., péntek



Jó sok mindent terveztem a húsvéti reggeliző asztalra, aztán a klasszikusokon kívül nem került fel más. Ebben semmi szomorú nincs, hacsak nem az, hogy a kalács még melegen pikkpakk elfogyott és annak kissé éreztem a hiányát, már kora délután. Ez a recept a venezuelai töltött karácsonyi kalács, most töltelék nélkül, amit már két éve megírtam a Stahl magazinban. Akkoriban elég sok hasonlót sütöttem, teszteltem, finomítottam, míg végül maradt ez, apró változtatásokkal és az általam használt alapanyagok kohéziójának figyelembevételével. Kerek kerámiában sütöttem.

HOZZÁ: 1,5 dl meleg víz, 1,5 dl teljes tej, 10 dkg nádcukor, 2,5 dkg friss élesztő, 2 nagy, felvert egész tojás, 2 teáskanál só, 500 g átszitált, sima liszt
Összekevertem a langyos vizet, langyos tejet (vagy az egyik legyen legalább meleg, vagy ha a tej alacsony zsírtartalmú, akkor abból legyen 3 dl és laktózmentessel is pont ugyanilyen jó), cukrot és az elmorzsolt friss élesztőt egy tálban. Hagytam állni, amíg elkezdett felfutni, kb. 8 percig.

Közben a szobahőmérsékletű lisztet a sóval együtt átszitáltam, közepén mélyedést alakítottam ki, majd ide tettem az élesztős keveréket, a felvert tojásokat és a langyos vajat. Elkevertem és kézzel addig gyúrtam amíg sima egynemű anyagot kaptam, ami már nem ragadt a kezemre és az asztallapra. Kevés lisztet hintettem alá, amikor szükségét éreztem. Ez azért kézzel minimum negyedóra. Én szeretek gyúrás közben énekelni, vagy jókívánságokat ismételgetni, ábrándozni. Fontos az érintés és vele a kapcsolat a tészta és közöttem. Milliónyi láthatatlan sejtünk töltődik meg energiával és hoz létre valami újat, amiben mégiscsak valahol benne vagyok. … akkor most alakítsunk ki egy tésztalabdát. Olajjal vékonyan átkent porcelántálba tettem és hagytam pihenni langyos helyen 1 órát, konyharuhával letakarva. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítottam, átgyúrtam, kettőbe vettem, csavartam, tekertem, majd a vékonyan átolajozott (lehet persze vaj is) kerámia tálba tettem, tetejét átkentem a tojás és víz keverékével. Még majdnem 1 órát hagytam pihenni, aztán 180 fokon kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütöttem. Szeletelés előtt, konyharuhával letakarva15 percig érdemes hagyni hűlni, ezután könnyedén kiborítható a sütőtálból és mivel a visszacsapódó gőzt visszaszívja magába, foszlósabb lesz és puha marad. Mi persze nem hagytuk. Ünnep ide vagy oda, azért ma már a kalácshoz sem kell más alkalom, mint a vágy, hogy kalácsot szeretnénk enni. 

2 megjegyzés:

  1. Szép kalács :) Pont terveztem, hogy süssek csokis kalácsot, mert egy magazinban láttam hozzá receptet, de aztán elolvastam a leírását és nem tűnt meggyőzőnek :D ez az alaprecept pont jól jön, köszi!

    VálaszTörlés