orvos a családban

2015. február 12., csütörtök

Szerintem minden családnak van gyógyító levese. Nálunk a tárkonyos csirkeleves az, amit másnaposságra, lázas állapotokra, fáradtságra, fogfájáskor, szerelmi bánatra, rontás és háború ellen és  bármiért vagy annak ellenkezőjéért is főzök. Mostanában újra akadtam jóféle csirkére, olyan klassz zsírja van, minden alkalommal hüledezem azon, hogy még találok ilyet. A csirkesütéskor kiolvadt, majd  tisztított zsír hatalmas kincs és nagyon kicsi mennyiség. Egy közepes csirke esetében alig pár evőkanálnyi. Viszont a smalc olyan esszencia, ami a legjobb tulajdonságokkal ruházza fel a vele készült ételeket, egyfajta elegáns, bársonyos gazdagság jellemzi, bizalom és öntudat. Az egyik nagymamám, Erdélyből érkezett Magyarországra a II. Világháború után és minden héten főzött egy fazék tárkonyos levest, nyavaják nélkül is. A kora nyári tárkonyleveleket ecetben tartósította. Az ecettől az egyébként nyers tárkonylevelek enyhén mentás íze megváltozik, felélénkül és mind az ecet, mind a levelek egész évben ehetők. A tárkony ha egyszer meggyökeresedik a konyhakertben, gyakorlatilag kiírthatatlan, bár tényleg csak a korai levelekből lehet a legfinomabb ízeket kihozni. Én is mindig annyit teszek el, hogy a következő évig kitartson. Ebben a levesben nincsenek zöldségek. A nagymamám néha puliszkát vágott bele, vagy gríznokedlivel tálalta, de finom vele főtt rizzsel is. Jó forrón, utólag még tárkonyos ecettel turbózva esszük. Így orvosolja a levesünk a családot.

HOZZÁ: 2 evőkanál csirkezsír vagy olaj, 1 közepes tanyasi csirke tisztítva, darabolva, 2 fej hagyma apróra vágva, 1 evőkanál tárkonylevél, 2 evőkanál liszt, 3 dl tejföl, 3-4 evőkanál tárkonyecet, só, citrombors
A smalcon futtatott hagymára teszem a besózott csirkedarabokat és kissé körbepirítom. Ráhintem a lisztet és dupla mennyiségű vizet teszek öntök hozzá, mint amennyi ellepi. Hozzáadom a tárkonyleveleket, sót, citromborsot és kb 1 óra alatt puhára főzöm. Tejföllel habarom és tárkonyecetet öntök hozzá.

GRÍZGALUSKA: 3 tojás, 1 evőkanál olaj, 1 csipet só, 6 lapos evőkanál gríz. Jól összekeverem, amíg a leves fő, hagyom dagadni. Egy laposabb lábasban vizet forralok, sózom, majd evőkanállal beleszaggatom a tojásos darát. Mérsékelt hőmérsékleten kb. 10 percig főzöm, majd a már elkészült levesbe teszem a leszűrt nokedliket és fedő alatt még egy kicsit állni hagyom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése