Portugál

2014. október 12., vasárnap




A portugál gesztenyés csokitorta receptjét Sári dédmama a múlt század közepe táján megírta. Ő ugyan nem állítja róla, hogy portugál, meg egyéb marketingszöveget sem, miszerint gluténmentes, viszont nem olyan régen kiderült róla, hogy az. Becsületes neve szerint Bolo de Chocolate com Castanhas. Az eredeti recept szerint friss, főtt és apróra vágott gesztenyét használt Sári, de fagyasztott gesztenyemasszával is tökéletes lett.
HOZZÁ: 2 csomag ízesített gesztenyemassza (vagy 40 dkg friss hámozott, főtt, apróra vágott gesztenye és 20 dkg cukor), 10 dkg cukor, 5 evőkanál vaj, 20 dkg 70 %-os étcsokoládé, 6 tojás, 1 csipet só
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem és a szobahőmérsékletű gesztenyemasszához adom. A csokoládét felolvasztom, hozzáadom a vajat és a keveréket a gesztenyés krémmel simára keverem. Végül könnyedén beleforgatom a sóval felvert tojáshabot és kerek tortaformában 175 fokon, kb. 20 perc alatt készresütöm. Jó pár órát hagyom hűtőben hűlni. Jó kis házi tejszínt vertem mellé.
Persze, a gluténmentességen túl laktózmentes is lehet, ha a vajat növényi olajra és a biztonság kedvéért a csokit is laktózmentes csokoládéra cserélem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése