angol romantika, szplín nélkül

2014. május 15., csütörtök

Az van, hogy minden összejött. Az eső, a szél, Byron-ék és a morzsa is. Így, most egy jó szaftos, angol-, jelen esetben skót kalácspuddinggal tunkolom a málnalekvárt, miközben Yvette kint tombol és hallgatom Byron, Shelley és társaik műveit. Elképesztő és ritka hangulat, szplín nélkül... 




A SKÓT KALÁCSPUDDINGHOZ: 6 tojás sárgája, 6 evőkanál porcukor, 6 evőkanál puha vaj, 2,5 dl tejszín, 1kezeletlen citrom lereszelt héja, 1 csipet só, kb. 30 dkg kalácsmorzsa
A tojások sárgáját habosra keverem a porcukorral és a vajjal,  beleöntöm a tejszínt, jöhet a só, a citromhéj és a kalácsmorzsa. Ezt a sűrű masszát kivajazott és morzsával meghintett bármilyen  tepsiben vagy formában, 180 fokon sütöm, kb. 30 perc alatt. 







Soha de soha, nem kerülnek szemétbe a kalács, kifli, zsömle és kenyér maradványok. A teljesen száraz, fajtáik szerint különválogatott, ledarált morzsák rengeteg sós és édes étel tökéletes alapanyagai. A tradícionális angol kenyérpuddingról már 250 éves feljegyzések is fennmaradtak és angolos nyugalommal nevezhetem az édes, sült desszerttészták ősasszonyának. A mai egy skót változat, egyéb otthon fellelhető anyagokkal tehető hihetetlenül gazdaggá, mint pl. apróra vágott mogyoró, mandula, dió, mák, mazsola, birsalmasajt, keményebb lekvárok, aszalt vagy friss gyümölcsök, a tetejére mehet tojáshab, mellé fagyi, angolkrém, tejszín, és így tovább. Bármilyen sütőformában elkészíthető.
Ma még Jane Eyre is jöhet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése