A bevált szecska receptje

2016. október 2., vasárnap



A mi szecskánk bevált, régi recept szerint készül, ahogy Mérinénitől tanultam. Minden évben elhatározom, hogy ez a tökéletes kiindulási alap ahhoz, hogy a következő adagban egészen más formákra vágjam a zöldségeket, egészen másfajta hozzávalókkal, teljesen új fűszerezéssel, teljesen új tartósítással, alma vagy rizs ecettel, teljesen új rétegezett, mintára rakott látvánnyal próbálkozzak (pl. lila/pagoda karfiol, gyöngy/lapos/lila/édes hagyma, lila/fehér káposzta, zöld/lila szilva, körte/birsalma, fekete/sárga/fehér répa, bébi/keserű/dinnyeuborka, zöldparadicsom, csíkos retek, sárgacékla, csokoládé/pritamin/sárga kalifornia paprika, egész lime/citrom), de valahogy makacsul tartja magát az a szokás, ha már ez egyszer elkészült, újnak nem fogok hozzá, pedig…  Pedig, ezt az alapot összedobni nem boszorkányság és annak ellenére, hogy nem kedvelem a tartósítószerekkel való közös munkát, a szecskával kivételt teszek. Hiába na, cukorral, borkénnel, NAbenzoáttal az igazi. Meg persze sült oldalassal is. 

HOZZÁ: 2 kg káposzta, 1,5 kg zöldpaprika, 2 db piros kalifornia paprika, 1,5 kg uborka, 0,5 kg sárgarépa, 0,5 kg vöröshagyma, (összesen 6 kg, tisztított, vegyes vágott zöldség alap) 
LÉ: 40 dkg kristálycukor, 11 dkg só, 1 teáskanál borkén, 1 teáskanál NAbenzoát, 1 teáskanál egész kömény, 1 tesákanál egész bors, 8 dl 10%-os ételecet, az üvegek tetejére egy szál torma csíkokra vágva és 3-4 babérlevél.  

A zöldségeket, hámozom, mosom, vágom: a káposztát, paprikát vékony csíkokra, uborkát, répát, hagymát karikákra gyalulom, majd lemérem, pontosan hat kiló legyen. Nagy lábasba vagy vödörbe teszem, elkeverem. A léhez összekeverem a száraz belevalókat az ecettel, majd a vágott zöldségekre öntöm. 2 napig hagyom így állni, naponta ránézve és megkeverve, majd sterilizált üvegekbe töltöm. A megtöltött üvegek tetejére, tisztított tormát, babérlevelelet teszek lezárás előtt (ha kevés lenne a lé, kevés ecetes vízzel lehet pótolni). Az üvegekre a következő felirat kerüljön fel: a készítés napjától számított 1 hónap dátuma. Ez a szecska csak és kizárólag ezután ehető, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a savanyúság összeérjen és Mérinéni szerint elmenjen a borkén… Addig is mehet a spejzba.

1 megjegyzés:

  1. Gyönyöru kép! Mi a burkolat a szecska elott? (elnézést a talán neked szokatlan kérdésért, de fozni most nem tudok -nincs konyha-, mert LAKÀSTFELÙJÌTOK:)))))

    VálaszTörlés