NEM TUDJA A BÁLNA...

2015. július 2., csütörtök


NEM TUDJA A BÁLNA, MILYEN JÓ A MÁLNA. HA TUDNÁ A BÁLNA, MILYEN JÓ A MÁLNA, CSAK MÁLNÁT ZABÁLNA. Tamkó Sirató Károly csöppet sem logikus viszont annál kedvesebb gyerekverse minden nyáron eszembejut, amint a málna érik. Hú, csodás málnás napok következnek, önuralom híján pedig rögtön a bálnává válás útjára léphet bárki, aki a most következő csokis - málnás - mogyorós sütinek 1-2 szelet után nem tud ellenállni.

HOZZÁ:
mogyorós tészta: 22 dkg finomra őrölt, pörkölt mogyoró, 10 dkg vaj, 1 csipet só, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál kristálycukor
csokoládé ganache: 20 dkg prémium minőségű 70 % kakaótartalmú étcsoki, 2,5 dl tejszín, 1 evőkanál cukorszirup, 5 dkg apró kockára vágott vaj
pár evőkanál málnalekvár és friss málnaszemek

➊ A tésztához gyorsan összegyúrom a hozzávalókat és egy kivajazott tart formát egyenletesen, megközelítőleg 2 cm-es vastagságban kibélelek, majd kb. 20 percre a hűtőbe teszem pihenni-hűlni. ➋ Közben a tejszínt felforralom, az apróra tört csokit felolvasztom benne, hozzáöntöm a cukorszirupot /mindjárt leírom azt is.../, félreteszem, hogy kissé hűljön, majd a vajkockákat is hozzáadom és lassan /ez fontos, mert ha ez gyorsan történik, akkor a krém tele lesz levegőbuborékokkal, lám én is milyen türelmetlen voltam/ bársonyos krémmé simogatom keverem. A mogyorós tésztával kibélelt sütőformába sütőpapírt terítek és a vakonsütéshez használt babokat beleöntve 185 C fokon, kb 15 perc alatt készresütöm. Kiveszem a babokat a sütőpapírral és a tésztát további 5 percig sütöm, hogy a belseje is színt kapjon. ➎ Megvárom, hogy kihűljön, majd pár evőkanál málnalekvárral a belsejét átkenem /tökéletes úgy is, hogy frissen összetört málnával bélelem ki/. ➏ A konyhahőmérsékletű ganache-t rátöltöm és hűtőben pár óra alatt szilárddá dermesztem. Málnaszemekkel díszítem és forró, éles késsel szeletelem.


Hűtőből kivéve, kb. 10 perc alatt magukhoz térnek az ízei, így a legfinomabb...
Ja, a cukorszirup: egy üvegben előre el szoktam készíteni kb 0,5 l-t és sokféleképpen használom, sütihez, salátaöntethez, szörpökhöz stb. 0,5 kg kristálycukrot, 2,4 dl forrásban lévő vízhez öntök és összeforralom 2 perc alatt, késhegynyi creme of tartare-t keverek hozzá /ez állagstabilizáló/, majd üvegbe öntöm, ha kihűlt, hűtőben tartom. 2-3 hónapig eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése