A MI FÁNK

2014. december 20., szombat

Gimisek voltunk amikor az egyik téli szünetben meglátogattuk barátnőmmel egy iskolatársunkat. Van csöröge fánk - fogadott lelkesen bennünket valahol az Astoria környékén és mi a nappalijukban rácsodálkozhattunk egy teljesen átlagosan méretű és még annál is hétköznapibb karácsonyfára. Udvariasan de értetlenül néztünk össze, amíg Nevezzükzsuzsinak eltünt a konyhában /na jó, közben poénkodtunk azon, hogy a csöröge fa az ilyen átlagos karácsonyfák elnevezése/, hogy egy nagy tányérnyi éppen elkészült forró sütivel kápráztasson el minket. Miután eljöttünk tőlük, még sokáig viccelődtünk a csöröge fán, amíg pár nappal később azzal hívott fel Nevezzükáginak, hogy mi bizony frissen sült csörögefánkot ettünk a múltkor, most tudta meg a mamájától. A csöröge fánknak nem tudom mikor van ideje, nálunk a farsanginak sem februárban, hanem leginkább amikor megkívánom. Mint most. 






HOZZÁ: 1kg sima liszt, 5 dkg élesztő, 0,5 l tej, 5 dkg porcukor, 4 tojás sárgája, 1 nagy csipet só, olaj a sütéshez
A fánk, ahogy én készítem, nem hiszem, hogy különbözne attól, ahogy azt mások készítik, a hozzávalókhoz itt vannak a tapasztalataim: szobahőmérsékletű anyagokkal dolgozom, egyenletes meleg hőmérsékletű konyhában. /A kelt tésztafélék érzékenyek, könnyen megfáznak/ Az élesztőt kb 3 dl langyos tejben, 2 evőkanál liszt és 1 evőkanál cukor keverékében felfuttatom. A lisztet átszitálom, hozzáadom a sót. A tojássárgákat a maradék cukorral habosra keverem, a vajat felolvasztom, a maradék tejet is langyosítom. Az összes anyagot egy nagyobb keverőtálban egybedolgozom, majd dagasztással életre keltem. A tészta akkor születik meg, ha a kezemről és az edény faláról is teljesen elválik, felületén apró hólyagok keletkeznek. Dagasztás közben nem lisztezek. Ha a tésztatest már elég büszke, mégis bújik hozzám, langyos helyen duplájára kelesztem, kb 40 perc alatt. Átgyúrom, 3 cm vastagra nyújtom és formákra szaggatom, lisztezett konyharuhán még kb 5 percig tovább kelesztem. Az olajat felforrósítom, majd kissé visszahűtöm. A fánkokat közepes hőmérsékletű olajban sütöm, mindkét oldalukat addig, amíg világosbarna színt kapnak. Porcukorral és baracklekvárral, még langyosan elfogy. Hidegen úgysem jó. A fánksütést Mérinénitől tanultam. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése