Mielőtt a bodza kivirágzik

2014. április 26., szombat

TÁRKONYSZÖRP
Amíg a bodzavirágok kinyílnak, addig a friss tárkonylevelekből kevertem egy szörpöt. A tárkony egyszerűen termeszthető, minden konyhakertben kötelező növény, mert gyógyít, finom, különleges és hónapokon keresztül adja frissen használható lándzsa formájú leveleit. Jellegzetes illatát és ízét leginkább a citromfélék vagy az ecet hívja elő. Egyszerűen imádom tejszínes nyúllal, csirkeragu levesben ahogy az Erdélyből érkezett nagymamám készítette, bárányhoz vagy mustár ízesítéshez, salátákhoz, vagy... Akkor most ugrás vissza a szörphöz. 

HOZZÁ: 6 maroknyi friss tárkonylevél, 2 l felforralt, lehűtött víz,  2 evőkanál borkősav, 
2,5 kg cukorból és 3 l vízből főzött cukorszirup, citrom- és lime leve a tálaláshoz 
A tisztított tárkonyleveleket a borkősavval elkevert, felforralt és lehűtött vízben 24 órát állni hagyom, majd a leveleket kifacsarom és a levet kristálytisztává szűröm. A forró cukorsziruppal elkeverem és üvegbe töltöm. Amikor iszom, facsarok bele lime és citromlevet is, ettől kissé mentás ízű lesz. Persze mehet bele mellé a menta és a citromfű is, frissen és zölden. Azért a fehér rum, vodka vagy gin is jó barátja, ráadásul macskajaj ellen az egyik legjobb gyógynövény. A natúr szörp pár hétig hűvös helyen eláll, egyéb tartósítás nélkül. 5,5 l lett.



A szárított tárkonylevél néven futó, kereskedelemben kapható verzió köszönőviszonyban sincs a frissel, ezért én nem is használom. A leveleket, többféle ecetben tárolva mentem át a többi évszakra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése