Pages

2014. május 11., vasárnap

Végre, végre, bodzavirág szüret!




Annyi ajándékot ad a természet, különösen tavasszal, amit megköszönni és tisztelni lehet... Emlegetett bodzaüdítők titkát, mint oly sok egyéb életrevalóságban, a tökéletes alapanyagokban érdemes keresni. Az pedig ebben az esetben annyit jelent, hogy a  bodzabokor ernyői kinyíltak, illatosak, tömöttek, bogaraktól, szmogtól mentesek, porzói élénksárgák és púderesen poroznak, szárai izmosak, ropogósak, zöldek. Lelőhelye szerint nincs a közelben gyár, autóút, szeméttelep, temető, dögkút, zavaros víz.



A szüretet megelőző este megfőzöm a cukorszirupot, ami reggel már hidegen várja, hogy a virágok megérkezzenek. A hajnaltól  koradélelőtti órákig begyűjtött bodzaernyőket, a konyhába szállítás idejére papírdobozba vagy papírzsákba teszem, mert az érzékeny virágok hamar szenvednek, befüllednek, aminek eredménye, hogy akár egy óra alatt is fuldoklani kezdenek és a friss citromos illat a növények pusztulásával együtt, erjedésnek indul. Éppen ezért a szörpkészítést a szüret után azonnal elkezdem. Ezt a szörpöt nem főzöm, mert szeretném megtartani a tavaszi virágosság ízét. A virágtányérokat a szárrészek lecsípése után egy nagy lábasba fektetem. A hideg cukorszirupban feloldom a borkősavat és a levet a bodzavirágokra szűröm. Hozzákarikázom a citromokat, lefedem és egy teljes napig hagyom pihenni. Másnap először durvább, majd egész finom szűrőn, a folyadékot átengedem és üvegekbe töltöm. Ízlés szerint spriccelem fel szódával, vízzel vagy pezsgővel, búzasörrel, cider-rel, teával, teszek hozzá még citromkarikát, lime-ot, vagy menta, citromfű levelet, ahogy tetszik. 

HOZZÁ: 4 l forrás vagy ásványvíz, 2 kg kristálycukor, 2 dkg borkősav,  20 db bodzavirág ernyő, 2-3 db megmosott, kezeletlen citrom


Használom salátaöntethez, halpáchoz, zöldségekhez, fagylalthoz, pillecukorhoz, rizsfőzéshez. Nem egy sűrű, nehéz szörp, hanem egy kamasz üdítő. Finom és  addiktív, napi 2-3 liter higított lé már függőséget okoz, aminek eredménye álmatlanság, fejfájás, enyhe szívzavar, izzadás lehet. 5 liter lesz, egyéb tartósítás nélkül, hideg helyen tartva, 1 hétig eláll. Az egyéb tartósításon azt értem, hogy az üvegekbe töltött szörpöt van aki gőzöli, dunsztolja, az üveglezárást viasszal erősíti, más tartósítószert  is kever hozzá, vagy a cukorszirupot főzi sűrűbbre. Én azt gondolom, hogy mindennek ideje van, a bodzának is, ilyenkor májusban. Évről évre nagyon várom a virágzást, és utána hagyom, hogy ízeivel elmúljon és inkább emlékeket hagyjon, fellobbanó vágyakozást és bizalmat abban, hogy következő tavasszal újra találkozunk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése